Behandlinger

Caries – huller i tænderne

Caries er en af de mest almindelige tandsygdomme. Sygdommen har normalt et langsomt forløb og kan i de tidligste udviklingsstadier standses.

Hvis tænderne ikke behandles i tide, kan man få smerter, og tænderne vil efterhånden gå til grunde.

Caries forebygges og kontrolleres bedst gennem egen omsorg. Vil du have sunde tænder hele livet, kræver det en daglig indsats med rengøring af tænderne og brug af fluortandpasta.

Har du caries eller en kronisk sygdom, som fremmer caries, bør du gå oftere til tandlægen.

Hvorfor får man caries?

Caries lever af to ting: Bakterier og sukker.

Munden er fyldt med naturlige bakterier, men fjernes de ikke regelmæssigt, dannes der plak. Når bakterierne optager sukker, udskilles en syre, der kan være med til at beskadige tænderne.

​Nogle bakterier udskiller mere syre end andre og trives i et lidt surt miljø. Har du mange af sådanne bakterier i munden, og indtager du ofte sukkerholdige føde- eller drikkevarer, er der stor risiko for at udvikle caries.

Mange medicinprodukter påvirker spyttet, hvorved caries måske udvikles nemmere.

Hvordan udvikler caries sig?

I begyndelsen kan man ikke se caries med det blotte øje. Hvidlige forandringer på tanden er ofte det første synlige tegn på caries. Det er et udtyk for, at syre er ved at opløse tandens emalje.

Forløbet i et cariesangreb

En tand består yderst af emalje, som er meget højt mineraliseret.

Når et cariesangreb er trængt gennem emaljen og nået ind til det underliggende tandben (dentinen), øges opløsningshastigheden, da dentinen ikke indeholder så meget mineral som emaljen.

Hvis opløsningen fortsætter, kan cariesangrebet nå helt ind til nerven. Det giver ofte smerter, og kan føre til en rodbehandles. Caries udvikles primært på tyggeflader og tandflader, der støder op mod hinanden.

Caries på tandroden ses oftere hos ældre mennesker, hvor tandkødet har trukket sig tilbage, så roden blottes. Caries udvikles også tit i spalter mellem tand og fyldninger fra tidligere huller.

Tegning af normal, sund tand

Hvordan behandles caries?

Ved regelmæssigt tandeftersyn undersøger vi for caries, da dette ikke er noget man opdager selv i de tidlige stadier. Opdages et begyndende cariesangreb, vil vi først anbefalet en forbedret mundhygiejnen samt give råd og vejledning om kost og fluor.

Vi kan også fluorbehandle det angrebne område. Hvis risikoen for at udvikle caries skønnes høj, kan vi derudover anvise en tandpasta med særlig højt indhold af fluor og fluorskylninger – begge initiativer er yderst effektive.

Udvikler det sig alligevel, eller er tandbenet allerede beskadiget, er vi nødt til at fjerne det syge tandvæv. Hullet fyldes med et tandfarvet plastmateriale eller amalgam, så tanden kan fungere igen og få sin oprindelige form.

Amalgam har en længere holdbarhed og er billigere end plastmaterialerne, som til gengæld er kosmetisk pænere. Ved omfattende cariesskader kan vi vælge at give tanden en krone på.

Gør det ondt at blive behandlet for caries?

Vi anvender som regel lokalbedøvning, da vi skal bore og lægge en fyldning.

Vi har i dag mange metoder til at berolige patienter, som lider af angst for behandlingerne. Fortæl os, hvis du er bange eller nervøs for din kommende behandling.

Hvordan undgås caries?

Børst tænder to gange om dagen med fluortandpasta

Suppler med tåndtråd eller tandstikkere, så du også holder rent mellem tænderne.

Spis sundt og undgå søde mellemmåltider

Spørg os til råd og vejledning om kost og fluor.

Gå regelmæssigt til tandeftersyn

Nogle perioder i livet har man større cariesaktivitet. Derfor skal tænderne regelmæssigt efterses.

Kontakt os, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.