Behandlinger

Visdomstænder

Hvad er visdomstænder?

De fleste får deres fire visdomstænder omkring 20-års alderen. Visdomstænder er ikke til nogen stor gavn, men er et levn fra fortiden. Med tiden er menneskets kæber blevet mindre, og tænderne slides ikke så meget.

Derfor er der ofte ikke plads til visdomstænderne, hvorfor de kan give anledning til problemer.

Hvornår skal visdomstænder fjernes?

En del visdomstænder kommer aldrig frem i munden, men bliver liggende nede i kæben uden at gøre skade.

Imidlertid kan der af og til opstå forskellige problemer i forbindelse med visdomstænderne. Det er derfor en god ide jævnligt at få kontrolleret sådanne skjulte visdomstænder.

Der kan opstå betændelse i tandkødet omkring en delvist frembrudt visdomstand. Det viser sig ved smerte, rødmen, hævelse og problemer med at åbne munden helt. Man kan godt behandle betændelsen, men hvis betændelsen kommer igen, er det nødvendigt at fjerne tanden.​

I nogle tilfælde kan der opstå en fordybet tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden. Dette kaldes på fagsprog paradentose. Der kan også udvikles hul i visdomstanden eller nabotanden. Her kan der ligeledes være behov for at fjerne visdomstanden.

I sjældne tilfælde kan der udvikles en væskefyldt blære (cyste) omkring visdomstandens krone. En cyste i kæben er normalt ufarlig, men bør fjernes sammen med visdomstanden. Hvis dette ikke fjernes, vil en større eller mindre del af kæben blive udhulet, eller tænderne kan blive skubbet ud af stilling.

Visdomstænder skal generelt fjernes, hvis:

  • Visdomstanden er svær at holde ren, og der hyppigt ses betændelse og hævelse af tandkødet
  • Der er hul i visdomstanden eller nabotanden
  • Der er fordybet tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden
  • Visdomstanden ligger nede i kæben og ‘gnaver’ på nabotanden
  • Der er en cyste omkring visdomstandens krone

Hvordan fjernes en visdomstand?

Vi tager et røntgenbillede af visdomstanden for at se, hvordan tanden og roden ligger i kæben. Uanset om tanden skal trækkes eller opereres ud, anvendes lokalbedøvelse. Derfor er det relativt smertefrit at få fjernet visdomstanden.

Du skal ikke være fastende før operationen. Faktisk kan du blive utilpas på grund af lavt blodsukker, hvis man møder fastende.

En simpel tandudtrækning er hurtigt overstået

Vi løsner tanden, hvorefter den fjernes. Er det nødvendigt at foretage en operation for at fjerne tanden, vil vi eller kæbekirurgen lægge et snit og skubbe tandkødet til side for at komme ned til kæbebenet. Ofte må der fjernes lidt af kæbebenet for at få adgang til visdomstanden. Endelig må tanden i mange tilfælde deles i mindre stykker, før den kan fjernes. Såret lukkes til sidst med et par sting.​

Af og til er der behov for at fjerne alle visdomstænder. I så fald er det mindst ubehageligt, hvis de bliver fjernet i én side ad gangen. Herved kan du tygge med den ikke-opererede side.

Efter operationen

De fleste, der får fjernet en visdomstand, har ondt bagefter. Det er dog sjældent, at almindelige smertestillende tabletter ikke kan holde smerterne nede.

Efter operationen hæver kinden op, og der kan opstå misfarvning, men efter en uge er hævelsen som regel væk igen. Hvis du har et hårdt fysisk arbejde, bør man tage en sygedag eller to for blandt andet at mindske risikoen for efterblødning.

De første dage efter, at du har fået fjernet en visdomstand, er det bedst at tygge maden forsigtigt i den modsatte side.

Bakterier og madrester

Det er vigtigt at holde rent ved at børste sine tænder, men du skal ikke børste omkring såret. Som en hjælp til at holde såret rent kan du skylle munden med Klorhexidin Mundskyllevæske 0,1 %, indtil trådene er fjernet.

I den periode, hvor der skylles med Klorhexidin, skal tandbørstning foretages uden tandpasta.

Hvad kan gå galt, når en visdomstand skal fjernes?

Normalt er det ufarligt at få fjernet en visdomstand, men som ved alle andre operationer er der risiko for komplikationer.

I nogle tilfælde kan der komme betændelse i såret, hvilket vil give dunkende og stærke smerter. Hvis der er kraftig betændelse, vil der også kunne udvikles feber og almen utilpashed. Du vil desuden få dårlig smag i munden og dårlig ånde. Hvis dette er tilfældet, er det nødvendigt at komme til kontrol og efterbehandling.

Hos nogle er der risiko for beskadigelse af følenerven, som kan ligge tæt på visdomstandens rod. Det er derfor vigtigt, at der tages et godt røntgenbillede inden fjernelse af visdomstanden. Herved kan vi bedømme, hvor tæt følenerven og visdomstandens rod ligger. Hvis følenerven ligger tæt på roden, kan nerven blive beskadiget under operationen.

Det kan resultere i følelsesløshed, snurren eller en sovende fornemmelse i en del af underlæben. Heldigvis er de fleste af sådanne føleforstyrrelser forbigående. I enkelte tilfælde kan de dog være vedvarende.

Det sker også, at den prop af størknet blod, der udfylder hullet i kæben efter tanden, går i opløsning. Det er en meget smertefuld tilstand, hvor smerterne trækker helt op i øret. Tilstanden behandles ved at skylle og lægge et lokalt desinfi cerende og smertestillende stof i hullet.

Det skal dog understreges, at risikoen for komplikationer efter fjernelse af visdomstænder generelt er lille.

Kontakt os, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.